Sitronsyltet rødløk "Rosaløk"

15.04.2023

Denne enkle men fantastiske oppskriften lærte jeg som lærling på "Rica Hell Hotell" som det het på den tiden. Hotellet har endret navn til Scandic og Rica-kjeden eksisterer ikke lengre. MEN maten og smakene er fortsatt med, og dette enkle tilbehøret lager jeg oftere enn jeg nesten vil innrømme!

I denne oppskriften bruker vi sitron istedenfor edikk som syre i syltelaka og derfor går vi noe bort i fra den typiske 1-2-3 laka som de fleste bruker.
Å bruke sitron istedenfor edikk har for meg blitt ett must, edikk gir en skarphet og nesten sviende følelse i ganen om det blir for mye. Det får vi selvfølgelig av sitron også, det er jo tross alt syre! Men med sitron er terskelen litt større og dermed risikoen for å lage en aaaalt for sterk syltelake mye mindre.
Dessuten gir sitronen en friskere/ferskere smak og til å toppe det hele så blir fargen vanvittig kul. Den blir nesten litt neon-rosa og ser mer ut som godteri enn noe du ville spist til middag!

 Selv om jeg ikke vil anbefale å slenge rosaløken i smågodt-skåla på lørdagskvelden så kan jeg anbefale dette som tilbehør til så å si alle slags matretter. Rosaløk er like godt i fiskesuppa som den er som topping på grillpølsa, Du kan varme den forsiktig eller spise den kjøleskapskald, bruksområdene er mange og dere vil kjenne igjen løken i flere av mine retter, både i oppskrifter jeg deler her, men også i mat jeg serverer!

Nok skravvel... Hvem er klar for oppskriften? Vell... her er den!

Dette trenger du:
3-4stk - Rødløk
2dl - Sukker (Kan erstattes med sukrin, men bruk da halv mengde)
2,5dl - Sitronsaft (Best å bruke ferskpresset, men gjør ingenting å bruke ferdig på flaske fra butikken)
8dl - Vann
En Kasserolle
Ett Norgesglass eller en beholder med tett lokk (Må tåle varme)

Slik gjør du:
1. Rens og kutt løken i strimler, ha den i beholderen du har valgt deg og sett til side.
2. Bland resten av ingrediensene i en kasserolle og gi ett oppkok.
3. Ha den kokende væsken over i beholderen sammen med rødløk. (Pass på at laken dekker mest mulig av rødløken)
4. Sett på lokket og sett beholderen i kjøleskapet til avkjøling.
5. Når innholdet er helt avkjølt er den sylta rødløken klar til å nytes!!

Tips: Rødløken vil bli enda mer rosa og få enda mer smak, desto lengre du greier å vente! Personlig ville jeg laget denne minst en dag i forveien! Og den holder seg i opp til 2uker etter åpning så lenge den får stå i kjøleskapet!


Sjekk ut videoen for en ekstra gjennomgang!