Digg baconmarmelade!

12.02.2023

Tilbehør til ostefatet, bacon med ett løft til torskemiddagen eller kombiner den med en norsk cheddar og bruk den som en helt fantastisk topping på burgeren! Baconmarmelade er et allsidig, spennende og sursøtt tilbehør du kan bruke på flere områder.
Prøv oppskriften og finn ut hvor du synes den er best!

Denne oppskriften ble til da jeg jobbet på lokalmat-butikken "God mat lokalt".  Vi satt ofte med produkter som nærmet seg siste forbruksdag. Derav hadde jeg en dag 15kg bacon med datomerking best før bare noen dager senere. Med ønsket vi hadde for reduksjon av matsvinn og fokus på bærekraftig mat, måtte jeg jo selvfølgelig finne på noe med så mye bacon! Ett lett søk på nett etter forslag så fant jeg ut av at baconmarmelade er et produkt som er både digg og holdbart over lang tid. Etter en runde i skuffer og skap for å se hvilke råvarer jeg ellers hadde for hånden, satte jeg i gang for å smake seg til en oppskrift. Resultatet ble helt fantastisk og marmeladen ble solgt ut på få dager for å si det mildt!

Butikken ble dessverre nedlagt høsten 2022 og omsider gjort om til en nettbutikk, men oppskriftene tok jeg selvfølgelig med meg videre til glede for både meg selv og andre!

Noen dager etter at oppskriften på baconmarmeladen ble til, tikket det inn ett forslag fra en kompis. "Du kan jo lage nattmat til bursdagsfesten min, som bursdagsgave". Han påstår fortsatt at han bare tullet, men jeg er ganske sikker på at innerst inne hadde han ett håp på hva jeg skulle svare.
Svaret lurer du sikkert på... "Ja selvfølgelig fikser jeg det, hva med en hamburger med helt syyyyykt digg bacontopping?!" Med store øyne av begeistring fra begges side, ble forslaget dømt til å gjennomføres og to uker senere var festen i gang. En knall kveld med en del innabords og flere gode venner nærmet seg nattens glade timer. Jeg var heldigvis forberedt og hadde med alt som kun trengte oppvarming.Satte opp til kø-system så de fikk burgerne rykende ferske med hva de måtte ønske av tilbehør.. En ekstra skje med syltet rødløk og uten tomat? ja ikke noe problem, eneste som ikke var ett alternativ var å få burger uten baconmarmelade.
Så god stemning som det var inne i huset, tok det noe tid for å få folk til å gå på kjøkkenet for å hente seg mat. Men det gikk fort opp for meg at jeg bare måtte varme flere. Før sistemann hadde fått forsynt seg, sto førstemann igjen foran meg med nesten blanke øyne, litt dressing på haken og ett videre sultent ansiktsuttrykk. "Den burger'n her e nå av det sykaste æ har etti, æ mååå få ein te!" Jeg mista litt tellinga men tror samtlige forsynte seg med minimum to burgere og noen var vell oppe i fire. Uansett tror jeg at konklusjonen var en braksuksess på både festen og nattmaten!

Dagen etter stakk jeg innom jubilanten for å hente bilen jeg så formodentlig måtte sette igjen i de sene nattetimer.
Jeg gikk inn på stua og der fant jeg han sittende foran tv'en med kasserollen godt opp i ansiktet. "Den bacon-greia va så god at æ trøngt itj burgern heller" Så tok han nok en skje til kjeften.

Etter dette har jeg laget denne marmeladen til flere anledninger og forskjellige retter og hver gang med like god suksess, den er som beskrevet helt i toppen. Et allsidig tilbehør som passer til det meste!


Det du trenger:

300 gram - Bacon eller røkt flesk i terninger
1/2 stk - Finhakket kepaløk (også kalt gul løk)
2 fedd - Finhakket hvitløk
1 stk - Finhakket sjalottløk
1-2 stk - Finhakket rød chili
2 ss - Extra virgin olivenolje
0,5 dl - Hvitvinseddik
3-4 ss - Balsamicoeddik
100 gram - Brunt sukker
4 dl - Vann


Slik gjør du:
Kutt bacon i terninger og stek sprøtt i en stekepanne, Hell av fettet til en ny beholder og ha bacon og de finhakkete grønnsakene i en kasserolle sammen med 1-2ss olivenolje. Fres på medium til høy varme til grønnsakene blir litt gyldne i farge.

Tips:
Fettet fra bacon-stekingen skal ikke brukes videre i denne oppskriften. Men gjerne ta vare på det!
Du kan jo for eksempel bruke det til stekefett neste gang du steker biff. Eller når du får samlet opp nok, kan du bruke det til å "confitere" kjøtt og grønnsaker. Ha baconfettet i en boks og sett i fryseren til neste gang du trenger det.
 


Tilsett brunt sukker og rør litt rundt til det smelter.
Ha i hvitvinseddik, balsamicoeddik og vann. Kok inn til massen blir like tykk som en tykk og fyldig rødvinssaus. (5-10min fosskok)
Marmeladen er nå klar til å nytes eller has over i en ny beholder og settes kjølig for å ha til senere.
Som avkjølt vil den være litt tykkere og ha fått ett lite fettlag på toppen. (Hvor mye kommer an på hvor godt du fikk bort fettet etter stekingen av bacon.) Dette fettlaget kan du fint forsøke å skrape bort med en skje. 

Marmeladen nytes gjerne kald, men skal du ha den til varmmat anbefaler jeg å forsiktig varme den opp i en kasserolle.


Forslag til bruksområder er mange, men som du sikkert har skjønt er det på burgeren denne er min favoritt.

Grill en grovmalt storfe eller viltburger, kjør på med en digg cheddar. Min favoritt er Dragestrand Porter-Cheddar fra Hindrum Gårdsysteri, men vanlig norsk cheddar fra Tine Meieri er også helt innafor! 
Sleng opp en batch med ferske brioche burgerbrød (De er ikke så halvgærne de som selges på Coop om du ikke har tid til å bake selv).
Valg av dressing foretrekker jeg å holde grønn, som i form av friske urter og hvitløk, Selv er jeg stor fan av å slå disse under samme stavmikser og lage en aioli hvor jeg gønner på med masse ramsløk!

Montering:
Ha litt smør på både toppdelen og bunndelen av burgerbrødet, grill brødet lett og dynk på litt dressing, ha på crisp-salat, saftige skiver av tomat og fresh opp med sitron-sylta rødløk. legg på burgern og slå deg løs med baconmarmelade, 1-2-3 skjeer. Ja alt for å få det juicy å digg! Litt dressing på topplokket, server og nyyyyyt!

Bare se på videoen nedenfor for å få vann i munnen!